3/07/2007

Edwin S. Porter (1870 - 1941)



Han var en av de tidigaste filmfotografer som kom att göra den första spelfilmen som blev känd för de utomstående, det var nu inte längre inbitna filmmakare och filmälskare som talade gott om någon särskild film. Det var filmen Life of an American Fireman som Edwin S. Porter regisserade och ses idag som en milstolpe i filmhistorien där man banade vägen för filmer med förhöjt underhållningsvärde.

Innan han gjorde filmen sysslade han enbart med att filma nyhetsbilder och i arbetet stötte han då ofta på brandmän. Han fick då den briljanta idén att göra en film om brandmännen vars liv fyllt med äventyr och farligheter. Inspelningen kunde genomföras tack vare ett samarbete med brandförsvaret och filmen fick då vara lite av en PR-film för brandförsvaret.

Det var inte enbart underhållningsvärdet han förhöjde, utan han var också först med många saker i den filmiska berättarstrukturen – bland annat parallellhandling och tidsförkortning. Innan 1903 var det filmer där kameran alltid hade stått stilla och låtit skådespelarna göra jobbet och någon klippning var det inte heller på tal om då. Inspelningen av scener fungerade som teaterscener där man fick spela scenerna i sin helhet.

Panorening och tiltning var några av de bildtekniska begrepp han bidrog till med i sin Life of an American Fireman (En amerikansk brandmans liv). Men det var inte riktigt den film han blev känd för, utan det var nästkommande filmen The Great Train Robbery (Det stora tågrånet) som kom ut samma år, 1903. Kanske var det därför att han lanserade genren västernfilm, men det är ju ändå rätt så synonymt med året 1903. Det var ju västerns tid då. I och med att filmen var den första västernfilm, blev också den första våldsfilmen. Vapen och fysiskt våld exponerades i filmen och var något verkligt för filmpubliken på den tiden. Edwin S. Porter fick låna en hel tågsätt till sin film tack vare en reklamfilm han gjorde åt ett tågbolag.

Den var den första filmen som blev så pass omtalad så att den inledde kommersialiseringen av filmer. Filmen avslutades med en välkänd slutscen och det talades om att om scenen hade legat i början istället, hade det varit lite av en chockeffekt och därmed fångat publiken.


Filmerna kan ses härunder.




Originaltitel: The Great Train Robbery
Utgivningsår: 1903
Regissör: Edwin S. Porter
Manus: Edwin S. Porter, Scott Marble
Skådespelare: A. C. Abadie, Gilbert M. "Bronco Billy" Anderson, Walter Cameron, George Barnes, Mary Snow, John Manus Dougherty Sr
Längd: 12 min
Övrigt: USA, S/V (Handkolorerad), Stumfilm





Originaltitel: Life of an American Fireman
Utgivningsår: 1903
Regissör: Edwin S. Porter
Manus: Edwin S. Porter
Skådespelare: Vivan Vaughan, Arthur White, James White
Längd: 6 min
Övrigt: USA, S/V, Stumfilm

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med lite text! :) Porter är nog en av de mest betydelsesfulla i filmhistorien.

nils sa...

Mycket intressant presentation!

autochromex sa...

Kul och få kommentarer!

Tack!